Je huisarts en je apotheken kunnen jouw medische gegevens delen met andere zorgaanbieders. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek je medische gegevens nodig heeft om je snel, goed en veilig te helpen.
Het delen van je medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP).
Maar alleen als jij dat goed vindt.
In deze folder lees je hoe dat precies gebeurt. En je leest hoe je hiervoor toestemming kunt geven.
Ben je onder behandeling van een instellingsarts, zoals een specialist ouderengeneeskunde of een Arts Verstandelijk Gehandicapten? Dan kan ook deze instellingsarts jouw gegevens delen.
Is het belangrijk dat andere zorgverleners je medische gegevens kunnen bekijken?
Je huisarts en apotheken zijn bekend met jouw medische gegevens. Daarom kunnen ze je snel, goed en veilig behandelen. Maar moet je (met spoed) naar een andere arts of apotheek? Of kom je bij een specialist of apotheek in het ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat een andere arts of apotheek je belangrijkste medische gegevens kan bekijken en je óók snel, goed en veilig kan behandelen. En je hoeft niet steeds opnieuw je medische gegevens te vertellen.
Hoe kunnen zorgverleners jouw medische gegevens bekijken?
Je huisarts en apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt: een veilig en betrouwbaar systeem. Via het Landelijk Schakelpunt kunnen ze je belangrijkste medische gegevens delen. Een andere arts of apotheek kan die medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt bekijken met een beveiligde pas en een wachtwoord. Maar alleen als dat nodig is voor jouw behandeling. Je medische gegevens worden niet centraal opgeslagen. Ze blijven bewaard op de systemen van je huisarts en apotheken.
Wie mag jouw medische gegevens wel of niet bekijken?
Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers kunnen je medische gegevens niet bekijken. Een andere arts of apotheek mag je medische gegevens alleen bekijken als dat nodig is om je snel, goed en veilig te kunnen helpen.
Welke medische gegevens zijn te bekijken via het Landelijk Schakelpunt?
Zorgverleners kunnen via het Landelijk Schakelpunt alleen jouw belangrijkste medische gegevens bekijken. Huisartsen zien:
• Je naam, adres en leeftijd.
• Informatie over je gezondheid (bijvoorbeeld metingen zoals je bloeddruk).
• Informatie over de meest recente bezoeken aan je huisarts.
• Informatie over je allergieën.
• Informatie over medicijnen die je huisarts heeft voorgeschreven.
• Informatie over medicijnen die je hebt gekregen van de apotheek.
• Informatie over overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.
Een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling kan alleen gegevens over je medicijnen, allergieën en overgevoeligheid bekijken. Dat geldt ook voor een andere apotheek of een apotheek in een instelling.
Hoe geef je toestemming om je medische gegevens te delen via het Landelijk Schakelpunt?
Je kunt op 3 verschillende manieren toestemming geven:
• Optie 1: Je zegt tegen je huisarts en tegen je apotheken dat je het goed vindt dat ze je actuele medische gegevens delen.
• Optie 2: Je vult het toestemmingsformulier uit deze folder in en levert dat in bij je huisarts en bij je apotheken. Eén formulier voor je huisarts en één formulier voor iedere apotheek.
• Optie 3: Je geeft toestemming via www.volgjezorg.nl.
Aan je huisarts en alle apotheken waar je komt, geef je apart toestemming. Maar je kunt ook alléén je huisarts of alléén één van je apotheken toestemming geven.
Wil je toestemming geven, maar bepaalde medische gegevens niet delen via het Landelijk Schakelpunt? Dat kan. Overleg dit met je huisarts en je apotheken.
Wil je weten wie je medische gegevens hebben bekeken en wanneer?
Je kunt via www.volgjezorg.nl een overzicht opvragen of bekijken.
Kun je het ziekenhuis ook toestemming geven?
Dat kan, maar niet via Volgjezorg. Ziekenhuizen vragen steeds vaker zelf toestemming aan hun patiënten, omdat zij jouw gegevens ook via andere systemen kunnen uitwisselen. Bijvoorbeeld om foto’s en filmpjes te delen met andere ziekenhuizen. Daarom vragen ze toestemming met een eigen folder en toestemmingsformulier.
Wat gebeurt er als je geen toestemming geeft?
Dan kunnen andere zorgaanbieders jouw medische gegevens niet bekijken via het Landelijk Schakelpunt. Ook niet bij spoedgevallen. Je bepaalt zelf of je wel of geen toestemming geeft. Je kunt je toestemming altijd weer intrekken. Bespreek dit met jouw huisarts of apotheek. Of regel het via www.volgjezorg.nl.
Wie is verantwoordelijk voor het Landelijk Schakelpunt?
De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor een goed, veilig en betrouwbaar Landelijk Schakelpunt.
Je zorgaanbieders zijn verantwoordelijk voor de inhoud van je medische gegevens en het juiste gebruik van het Landelijk Schakelpunt.
Wil je meer informatie? Of heb je een klacht?
• Kijk op volgjezorg.nl. Daar vind je ook een overzicht van alle zorgverleners die het Landelijk Schakelpunt gebruiken.
• Of bel Volgjezorg (maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 17.00 uur): 070 – 317 34 56.
• Of stuur een e-mail: info@volgjezorg.nl.
Wil je extra toestemmingsformulieren?
• Vraag ze aan je huisarts of apotheek.
• Of regel het op www.volgjezorg.nl.